Beszámoló az első PVT Klubestről

Ezekben a vészterhes időkben sokan egy pár héttel, hónappal ezelőtti kirándulásra, utazásra, programra is szinte nosztalgikus hangulatban emlékeznek vissza. A Praxisvezetői Tagozat első klubestje számunkra ilyen: egy bő hónapja történt ugyan, de a baráti találkozás öröme, a közös tanulás és szakmai, emberi feltöltődés már akkor is nagy élmény volt, de most visszagondolva, nem csak a leülepedett gondolatok, hanem a közösségi élmény is maradandó benyomást tett sokunkra.

Még 2019-ben kezdtünk el foglalkozni egy Klubest sorozat szervezésével, ahol első sorban Tagozatunk tagjait, és az érdeklődőket szerettük volna egy közös szakmai vacsorára hívni. A közös program másik kiemelt célja az embergyógyászat és az állatgyógyászat közelítése, kapcsolódási pontok kialakítása, motiváló, különleges orvos szakemberek meghívása volt. Bár 1787-ben még a Pesti Egyetem Orvosi Karának tanszékeként, közös gyökerekkel indult el az oktatásunk, hamar szétvált, és az önálló Egyetemünk most, az új kutató tömbbel fog majd fizikailag is közel kerülni ismét “testvéréhez”. A klinikumban dolgozó állatorvosok azonban már ez előtt is meggyőződésem, hogy sokat tanulhatnak humán orvos Kollégáinktól, akár szemléletben, szakmában, de praxismenedzsmentben is. Ennek katalizátoraként döntöttünk úgy, hogy negyedéves rendszerességgel kezdünk el kis csoportos, zárt körű rendezvényeket szervezni. 

Ennek jegyében hazánk egyik vezető magán nőgyógyászati klinikájának, a Maternity Magánklinika alapítóját és tanítványát, jelenlegi igazgatóját hívtuk meg első estünkre, a budafoki Promontor Étterembe. Meghívásunkat legnagyobb örömünkre elsőre, lelkesen vállalták.

A negyven fős rendezvényünk rövid élménybeszámolóját vendégeink bemutatásával kezdem.

Dr. Papp Zoltán professzor 20 évig volt a SOTE I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője. A világon elsők között ismerte fel a magzatvíz hasznosíthatóságát a magzat genetikai betegségeinek kimutatására, Európában elsőként diagnosztizált magzatvízsejtekből Down-szindrómát (1969). Kidolgozta és megszervezte a magzati genetikai és az ultrahang-diagnosztika elméleti és gyakorlati alapjait, a hazai várandós gondozási rendszer jelenleg is ennek alapján működik. A Baross utcai Női Klinika igazgatójaként 1990 és 2007 között felújította és Európa-szerte ismertté tette az intézményt, és népszerűsítette a magyar szülészet-nőgyógyászatot. Egyetemi klinikán elsőként alakított kiasszisztált reprodukciós (lombikbébi) osztályt. A meddőség gyógyítására több új műtéti eljárást dolgozott ki. Több mint ezer tudományos közleményt írt magyar és/vagy angol nyelven, a szerkesztett, vagy személyesen írt könyveinek száma 40.A hazai orvostudományi egyetemeken és egészségügyi főiskolákon 20 éve jelenleg is az általa írt tankönyvekből tanulnak a diákok és a szakorvosjelöltek. Közvetlen irányításával 53 PhD disszertáció és hat MTA doktori fokozat született. Magyarországon a legnagyobb tudományos eredménnyel (ún. impakt faktora 600 feletti) rendelkezőklinikus orvosok egyike, tudományos munkáira történt hivatkozások száma több mint tízezer.

Dr. Papp Zoltán az ezredforduló nemzetközileg ismert és elismert magyar szülész-nőgyógyász professzora, Semmelweis Ignác klinikáján méltó kilencedik utóda a világhírű magyar orvosnak. Nyugdíjba vonulása után is tevékeny résztvevője a szülészet-nőgyógyászatnak, változatlan aktivitással gyógyítja a betegeket, oktatja a fiatalságot, tudományos eredményeit pedig nap mint nap alkalmazzák a világ minden táján az édesanyák és a nőbetegek javára. Külföldi elismertségét mutatja, hogy számos nemzetközi társaság, szövetség és folyóirat jelenleg is számít munkájára. Az elmúlt fél évszázad alatti orvostudományi fejlődésnek nemcsak passzív résztevője, hanem tudományos tevékenysége és közleményeiben, valamint könyveiben lefektetett elméleti felkészültség ealapján aktív szervezője és irányítója volt. Nevéhez fűződik a várandósságalatti genetikai vizsgálatok és ultrahangszűrések rendszerének kidolgozása, a perinatológia (az édesanya és a magzat/újszülött gyógyászata) új tudományág nemzetközi elfogadtatása és szemléletének hazai bevezetése. (A Nemzetközi Perinatológiai Akadémia egyik alapítója: Barcelona, 2005). Új műtéti eljárások kidolgozója és a szülészet-nőgyógyászat egyéb új irányzatainak a felkarolója. Kiemelkedőtudományos tevékenységének, kiforrott általános orvosi műveltségének és nagy tapasztalatának köszönhetően rendkívül eredményes a nagy hagyományokkal rendelkező Orvosi Hetilapnál az elmúlt négy évben végzett főszerkesztői tevékenysége, mellyel hétről hétre a magyar orvosok képzését és továbbképzését,valamint a magyar orvostudomány nemzetközi megmérettetését és a szép magyar orvosi nyelv ápolását szolgálja.

Másik vendégünk Dr. Hupuczi Petronella docens asszony volt, aki  egyetemi oktatói tevékenysége mellet, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika osztályvezetőjeként számos hazai és nemzetközi tudományos társaság vezető tagja, kongresszusok szervezője, és mindemellett Papp professzor úr tanítványaként, a Maternity Magánklinika igazgatójaként viszi tovább az alapító szellemiségét. (életrajz)

Papp professzor úr előadásában bemutatta hihetetlenül gazdag szakmai pályafutását, és azokat a folyamatokat, amik végül a Maternity Magánklinika megalapításához vezettek. A 80.000 feletti számú genetikai tanácsadásainak köszönhetően több, mint 3000 beteg magzat nem született meg, viszont világra jött közel 60.000 olyan egészséges magzat, akiket tanácsadása és genetikai vizsgálatai nélkül nem vállaltak volna a szülők. Munkásságának köszönhetően a veleszületett magzati anomáliák újszülöttkori prevalenciája országosan 2,5-3,0%-ról 0,6-0,8%-ra csökkent.

Hupuczi tanárnő előadásában bemutatta a Maternity Magánklinika jelenét és jövőjét, terveiket. Megtudtuk, hogy a dinamikusan fejlődő intézményük titka a stabil, rendkívül magas színvonalú szakmai háttér, a szellemi örökség folyamatos ápolása, és a tudatos brand építés. Az állandó orvos csapat mellett ún. externista orvosok is igénybe veszik a Klinikát (kvázi bérlőként), így a modelljükben gyakorlatilag két ügyfél van: az orvos, és a páciens, így az ügyfélközpontúság kiemelten fontos.  Sokat elmond a Klinikáról, hogy havonta átlagosan 300 új beteg érkezik, akik 2/3-a ismerős ajánlására keresi fel az intézményt. Jelenleg 85 orvos rendel, vagy operál, és évente közel 1000 újszülött lát napvilágot a falaik között.

Az előadások végén kötetlen beszélgetés keretében volt lehetőségünk kérdezni vendégeinket, akik tabuk nélkül, rendkívül őszinte választ adtak minden kérdésünkre a működésüket, anyagi megfontolásaikat, HR szempontjaikat, szakmai döntéseik háttérét illetően.

A közel négy órás klubest során sokat tanultunk szakmai alázatról, elhivatottságról, a pályánk szeretetéről, egymás tiszteletéről. Gyakorlati menedzsment ötleteket is hazavihettek azok, akik elsősorban ezért érkeztek, és mindeközben az orvostudomány egy fantasztikus részterületébe is bepillanthattunk. Ezúton is köszönjük vendégeink inspiráló gondolatait, őszinte válaszait, és áldozatos munkájukat a mindennapok során.

Reméljük, hogy a járványhelyzet mihamarabb lehetővé teszi a PVT Klubestek további szervezését. Következő meghívottaink is különleges, példaértékű orvosok lesznek, akiktől sokat tanulhatunk. Rendezvényeinkre a jövőben is tagjaink kapnak majd először meghívót, és az esetleges megmaradt helyekre várunk majd további érdeklődőket.